Svatební hostina levně a efektivně
    22. březen, 2010

    Svatební hostina levně a efektivně

    Že se na svatební hostině ušetří jen těžko? Naopak. Jednoduché pokrmy, které budou lahodit oku i chuti, jsou k dispozici ve většině nabídek svatebních menu, a pořádáte-li hostinu doma, stačí jen trocha důvtipu a fantazie.

    Rozhodli jste se, že to ve svůj svatební den po finanční stránce nebudete přehánět apřemýšlíte, kde a jak ušetřit nejvíc a přitom tak, aby to nebylo do očí bijící?

    Máme pro vás pár tipů, jak uspořádat levnou svatební hostinu, aniž by ztratila lesk životní oslavy.

    Počet svatebních hostů

    Na počtu pozvaných samozřejmě záleží, pro padesát, sto a více osob už se nám na hostině bude šetřit hůř. Omezte se proto jen na nejbližší rodinu a přátele.

    Svatební menu

    Předkrmy

    Zapomeňte na kaviár, lososa či mořské plody a dejte přednost jednodušším, u nás tradičním pochoutkám, jako je např. šunková nebo sýrová roláda plněná lučinou a kousky barevných paprik - je jednoduchá na přípravu a na stole vypadá úžasně. Můžeme ji plnit také ovocem.

    Skvěle vypadají také obložené talíře s několika druhy salámů, sýrů a paštik, s výběrem pečiva, nebo chlebíčky.

    Jako teplý předkrm poslouží různé druhy toastů, např. se zapečenými rajčaty a sýrem.

    V restauracích bude nejspíš patřit k nejlevnějším tradiční, oblíbená a skvělá šunková rolka s křenovou šlehačkou.

    Polévky

    Na polévkách se příliš šetřit nemusí. Většinou se zůstává u tradičního hovězího vývaru s játrovými knedlíčky a nudlemi, ale můžeme zvolit i bezmasou variantu, jako je hráškový nebo brokolicový krém se šlehačkou nebo pórková smetanová polévka.

    Hlavní chod

    Zvěřina, ryby a minutková jídla nás nejspíš vyjdou dráž než např. tradiční svíčková na smetaně, různé druhy pikantních gulášů nebo pokrmy z kuřecího masa.

    Na výběr je také spousta bezmasých jídel, třeba zapečená zelenina s gratinovanými bramborami. Sebelevnější jídlo, je-li na talíři správně upravené, může nadělat stejně tolik parády jako nadívaný krocan či jiné dobroty.

    Moučníky a zákusky

    Chceme-li opravdu ušetřit, postačí nám jako zákusek samotný svatební dort. Vybírejme takový, aby velikostí odpovídal počtu hostů. Svatební koláčky a jiné sladkosti, pokud se bez nich neobejdeme, můžeme přenechat k výrobě členům rodiny. Může jít o jednoduché domácí moučníky, koláče nebo jablečný závin,  prostě cokoliv, co máte všichni rádi a u čeho se rádi obvykle scházíte.

    Zvládáte-li každoročně napéct spousty vánočního cukroví, zvládnete jistě i podobné pochoutky pro svatební pohoštění.

    Alkohol

    Je-li hostina doma, vše bude jednodušší. Hosté mohou sami přinést něco "do placu", nezapomeňte však na šampaňské pro přípitek.

    Budete-li slavit v restauraci, můžete dát na vědomí, že tvrdý alkohol si hosté budou platit sami. Rozhodně se nedoporučuje spoléhat na to, že vám v restauraci nebo hotelu dovolí přinést si vlastní, levněji nakoupený alkohol, přestože vám umožní mít třeba dort nebo chlebíčky odjinud.

    Hostinu uspořádejte buď jako polední nebo večerní menu, ne oboje. Počítejte s tím, že večer se hosté určitě nebudou zdráhat napít víc než při obědě.

     

    Co si o tom myslíte?