Vydatná a labužnická menu nejen pro svatbu v zimě
Zimní svatební menu zůstává obvykle tradiční, mělo by dobře zasytit a samozřejmě i zahřát. Bude se hodit doplnit nabídku o typické zimní nápoje, jako je grog, vonný punč, horká medovina, svařené víno apod.
Ani v zimě vám však nehrozí omezený výběr lahůdek, nebo jen tradiční a pro někoho až příliš obvyklá svíčková, s polévkou s játrovými knedlíčky.
Podívejme se na příklady vydatných, tradičních i originálních svatebních menu, které zalahodí všem gurmánům.
Předkrm - pražská šunka od kosti s pěnou z čerstvého křenu a nakládanou domácí zeleninkou, servírovaná s domácím chlebem
Polévka – silný vývar z hovězí oháňky s mladou zeleninou "Brunoisse" a játrovými knedlíčky
Hlavní chod - dušená hovězí líčka s tradiční svíčkovou omáčkou, karlovarskými knedlíky a plátkem citronu zdobeným brusinkami
Dezert - domácí jablečný závin s vanilko-skořicovou omáčkou
Nebo:
Předkrm – domácí králičí paštička se švestkovou omáčkou a křupavým toastem
Polévka - kuřecí consommé s masem a zeleninou „ Julienne „
Hlavní chod - pomalu pečená telecí kýta s jemnou lanýžovou omáčkou, pečenými brambory a peperonátou
Dezert – čokoládová terina s malinami
Nebo:
Předkrm - Vittelo tonnato s tuňákovou majonézou a domácí opečenou bagetkou s čerstvými bylinkami
Polévka - královská chřestová s kapkou Hennessey koňaku a opečeným telecím brzlíkem
Hlavní chod - grilovaná kachní prsa s hříbkovou velouté omáčkou, s grilovanou cuketou a chřestovým pyré
Dezert - tradiční francouzský jablečný koláč s pomerančo-skořicovou pěnou
I v zimě můžete samozřejmě upřednostnit odlehčenější varianty slavnostních jídel, podávají se například omáčky s minimem těžké smetany, s kvalitnějším masem, s podomácku naloženými brusinkami a s noky místo knedlíků.
Do módy se dostává zvěřina, ať už je to kančí nebo srnčí maso. Gurmáni ocení také jehněčí.
Mezi moderní svatební polévky patří např.:
* Silná smetanová polévka z lesních hub, podávaná s křehkou bramborovou slámkou
* Francouzská cibulačka se sýrovými krutony
* Jemný lososový krém s bílým vínem
* Vývar z hovězí oháňky
* Francouzská rybí polévka Bouillabaise
Jako alternativu svatebního dortu, nebo současně s ním, můžete podávat velmi oblíbenou a stále trendy čokoládovou fontánu. Čokoláda se hodí v každém ročním období a při každé příležitosti, v zimě však obzvlášť. :-)
Zdroj: www.hotelgreengarden.cz, ona.idnes.cz
Foto: Ekolandia
