Svatební koláčky

Jsou drobné, sladké jako pohádka a k tomu navíc věští radostnou novinu. Řeč je o svatebních koláčcích, zvyku, který se u nás ujal a přejímá ho snad každý nastávající manželský pár. Mrkněte na pár informací, které by se vám při pečení radostné nadílky mohly hodit.

1. Nevěstu držte od plotny

Budoucí manželka by se podle pověry v žádném případě neměla pečení koláčků účastnit, jinak jí čeká nouze v manželství a uplakané děti. Beztak má s vdavkami už svých starostí dost, nechte ji proto v bezpečí za kuchyňskými dveřmi.

2. Začněte péct s předstihem

Takzvané zvací koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou. Měly by mít alespoň tři různé náplně, často vede maková, tvarohová, povidlová nebo ořechová. Ideálně by je potom měli novomanželé nebo někdo z rodiny osobně předat po příbuzných, přátelích či známých společně s oznámením a pozvánkou na svatbu.  

3. Napečte i na svatbu

Svatební koláčky patří i k samotnému obřadu. Hodí se i jako poděkování svatebčanům za účast na svatbě, za přání a za dary. Sladkou výslužku většinou hostům předává maminka nevěsty. Ozdobný pytlíček nebo krabičku můžete předat také matrikáři, fotografovi a dalším lidem, kteří se podíleli na organizaci svatby (kadeřnice, muzikanti a jiní).

Jenom pozor – rozhodně nerecyklujte ty, které vám zbyly z předsvatební roznášky po domech, nemusely by už být k snědku. Raději napečte čerstvé, stačí tak tři dny před obřadem.

4. Dobrota v kanceláři

Ani kolegové by neměli přijít zkrátka, i když nepatří mezi pozvané na obřad. Pokud navíc novomanželé před kolegy udrželi svatbu v tajnosti, je to dobrý způsob, jak v práci oznámit, že se vzali.

5. Nestíháte? Svěřte to profíkům

V dnešní době si můžeme svatební koláče objednat u renomované firmy, v cukrárně i  u soukromníků, kteří se jejich výrobou zabývají. Pokud se vám tedy nechce mít prsty zapatlané od těsta, svěřte se do ruky odborníkům na slovo vzatých. My máme v kapse spoustu ověřených dodavatelů, stačí se jen ozvat!

 

Domácí recept na svatební koláčky

Tento recept jsme osobně otestovali a můžeme dát ruku do ohně za to, že vyjde na jedničku. Výhodou je, že těsto vůbec nemusíte nechat kynout, dá se tedy zpracovat okamžitě. A navíc vám koláčky vydrží dlouho čerstvé.
 

Potřebujete:

30 dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
15 dkg sádla 15 dkg másla
1 vejce
3 kávové lžičky cukru
špetka soli
8 polévkových lžic mléka
jeden balíček kvasnic
 

Na náplně:
 

Tvarohová
Tvaroh rozděláme se žloutkem a vsypeme rozinky 

Maková
Povaříme mletý mák s cukrem a trochou mléka 

Ořechová
Umeleme a povaříme s cukrem a trochou mléka
 

Jak na to:

Těsto vypracujte na vále v hladkou hmotu, rozválejte po dílech na 3 mm silné placky a rozkrájejte na čtverečky asi o velikosti 5x5 cm.
 
Vybranou náplň zapracujte stlačením horních rohů k sobě, na plech pokládejte rohy nahoru. Upečte dozlatova a ještě zatepla namočte v rumu se zašlehaným vejcem (lze namáčet i v kondenzovaném mléce (Salku) s rumem, když nechcete použít syrové vejce). Nakonec obalte v práškovém cukru.


Hledáte dodavatele na svatbu? S námi získáte až 10% z rozpočtu svatby zpět









Články na téma Svatební koláčky